Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη


Οσοι ασχολούμαστε με τις εφαρμογές των ΤΠΕ στην Υγεία έχουμε διαπιστώσει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά τα ακόλουθα:
  • Η ανάδειξη των καλών ελληνικών αλλά και διεθνών πρακτικών τόσο στη διοίκηση όσο στην παραγωγική λειτουργία των Συστημάτων Πληροφορικής & Επικοινωνιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)
  • Η ανάδειξη και η από κοινού κατανόηση οριζόντιων ζητημάτων, πρωτοβουλιών, δράσεων που έχουν αναληφθεί ή αναλαμβάνονται για την επίλυση προβλημάτων καθώς και η σημασία του αναγκαίου εκσυγχρονισμού των διοικητικών παρεμβάσεων & μεταρρυθμίσεων
  • Η ανταλλαγή εμπειριών από παρόμοιες δράσεις
  • Η επισήμανση του καθοριστικού ρόλου και της επιρροής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στις σχεδιαζόμενες δράσεις αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)
  • Η διαπίστωση της αναγκαιότητας εφαρμογής ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης με ενιαίο συντονισμό και κατά τόπους σχεδίαση – υλοποίηση 
Τα θέματα που θα έπρεπε να συζητάμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι :
1.Η αναγκαιότητα των συστημάτων Τεχνολογίας της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη βελτίωση του αποτελέσματος του ΕΣΥ στον πολίτη και στον επαγγελματία υγείας μέσα από συγκεκριμένες οριζόντιες δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)
2. Οριζόντια θέματα Πληροφορικής στην Υγεία που είναι άκρως αναγκαία για την υποστήριξη δράσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)
3. Επιχειρησιακές διαδικασίες με τη χρήση συστημάτων Τεχνολογίας της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ)  και προϋποθέσεις προσαρμογής σε συνθήκες πραγματικής, καθημερινής λειτουργίας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
4. Και τέλος προϋποθέσεις βιωσιμότητας των επενδύσεων και παρεμβάσεων που γίνονται και  θα γίνουν
Σημαντικοί "μηχανισμοί" της διατήρησης της Υγείας των πολιτών είναι η Πρόληψη και η Προαγωγή Υγείας.
Η Προαγωγή Υγείας είναι η διαδικασία μέσα στην οποία τα άτομα γίνονται ικανά να αναπτύξουν τον έλεγχο πάνω στην υγεία τους και να τη βελτιώσουν. Επικεντρώνεται στο σύνολο του πληθυσμού μέσα στα πλαίσια της καθημερινής του ζωής. Καθιστά τα άτομα ικανά να αναλάβουν οργανωμένα υπεύθυνη δράση για την υγεία τους, που αποτελεί σημαντικό συντελεστή της καθημερινής τους ζωής. Η επιδίωξη αυτή απαιτεί πλήρη και συνεχή πρόσβαση στην Ηλεκτρονική Πληροφόρηση για Θέματα Υγείας και τη μέγιστη δυνατή διάθεση όλων των σχετικών πληροφοριών στο σύνολο του Ελληνικού Πληθυσμού.
Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ κατευθύνει τη δράση της προς όλους τους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία και κατά συνέπεια η Προαγωγή Υγείας, εκτός από τη στενή συνεργασία του ΕΣΥ, προϋποθέτει και τη συμβολή όλων των φορέων που σχετίζονται με τους ευρύτερους αυτούς παράγοντες, όπως είναι οι ΟΤΑ.
Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια ευρύτερη δραστηριότητα στο χώρο της υγείας και της κοινωνίας και όχι απλώς μια ιατρική υπηρεσία.
Η Πρόληψη σώζει ζωές. Τόσο η Πρωτογενής Πρόληψη όσο και η Δευτερογενής μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προάσπιση και προαγωγή της υγείας.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που ευθύνονται για το 50% περίπου των θανάτων και οι καρκίνοι που ευθύνονται για το ~20% περίπου των θανάτων στη χώρα μας, μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, τροποποιώντας πολλές από τις συμπεριφορές που τα προκαλούν, μέσω της Πρωτογενούς Πρόληψης, καθώς και προβαίνοντας σε έγκαιρη διάγνωση πολλών χρόνιων νοσημάτων και καρκίνων μέσω της Δευτερογενούς Πρόληψης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 75% των πόρων υγείας ξοδεύεται για την αντιμετώπιση των 10-15 πιο γνωστών χρόνιων παθήσεων, πολλές από τις οποίες μπορούν να προληφθούν ή οι επιπτώσεις τους να αντιμετωπιστούν.
Σήμερα στην Ελλάδα σε ότι αφορά την Πρωτογενή Πρόληψη, το βάρος δίνεται κυρίως στην Ενημέρωση του κοινού, που από μόνη της όμως δεν τροποποιεί ή εκπαιδεύει εύκολα τις συμπεριφορές του πληθυσμού  ενώ τα όποια επιστημονικά προγράμματα Παρέμβασης Αγωγής Υγείας, είναι ελάχιστα ή εν πάση περιπτώσει δεν αρκούν.
Επίσης η Δευτερογενής Πρόληψη, με τον προσυμπτωματικό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, διαδραματίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην άμεση και αποτελεσματική θεραπεία ορισμένων συχνών καρκίνων, όπως του μαστού και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, του προστάτη στους άνδρες, αλλά και στην καλύτερη αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Στην Ελλάδα, το 50% του πληθυσμού πάσχει από μία χρόνια πάθηση και  το 40% απ΄ αυτούς πάσχουν από περισσότερες από μια παθήσεις. Όσο δε πιο καθυστερημένα διαγνώσκονται τα χρόνια νοσήματα, τόσο πιο έντονη καθίσταται η συμπτωματολογία τους, πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους, πιο επιτακτική η ανάγκη για νοσηλεία τους και συνεπώς πιο υψηλό και το κόστος περίθαλψής τους.
Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό και επείγον καθίσταται το έργο του ΥΥΚΑ,  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων κοινωνικών εταίρων, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις Προαγωγής Υγείας, Πρόληψης και Κοινωνικής Φροντίδας.
Ο στόχος αυτός μεταφράζεται σε ποικίλες και στοχευμένες δράσεις προς τους δημότες κάθε τοπικής κοινωνίας τόσο στο επίπεδο της Κοινωνικής Φροντίδας – Πρόνοιας όσο και στο επίπεδο της Προαγωγής Υγείας.
Η Προαγωγή Υγείας αλλά και η Πρόληψη  σε όλα τα επίπεδα της (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή και τεταρτογενή) είναι ίσως οι σημαντικότεροι μεσο-μακροπρόθεσμοι παράγοντες αποσυμφόρησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αύξησης των δεικτών ποιότητας ζωής των πολιτών. 
Για την επίτευξη και υποβοήθηση των ανωτέρω θεμάτων  είναι αναγκαία και επιτακτική η χρήση των Σύγχρονων Ψηφιακών Υπηρεσιών προ τους πολίτες μας.
Για παράδειγμα ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες δράσεις:
1. Συστήματα Τηλεειδοποίησης & Τηλεπρόνοιας για τις ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού.
2. Διαδραστικές πύλες Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας για την παροχή και την υποστήριξη των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας & Πληροφόρησης στα ζητήματα της προληπτικής ιατρικής και προαγωγής υγείας σε τοπικό επίπεδο αλλά και Εθνικό Επίπεδο.
3. Κέντρα Προαγωγής Υγείας & Τηλεμετρίας (Πρωτογενής Πρόληψης) για την άμεση διερεύνηση του profile κατάστασης-υγείας του πολίτη.
Οι ανωτέρω δράσεις, λόγω και των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, κρίνονται απολύτως αναγκαίες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τόσο τις αυξανόμενες δαπάνες στην υγεία όσο και την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας αλλά και από την άλλη να συμβάλλουν στην βελτίωση του αποτελέσματος του ΕΣΥ στον πολίτη και στον επαγγελματία υγείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δημόσια API

Τι κάνει ένα API “Δημόσιο API” Σε ένα “Δημόσιο API" δεν σημαίνει ότι τα δεδομένα εκτίθενται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το απόρρητο και η ασφάλεια. Αυτό που είναι «Δημόσιο" σε ένα «Δημόσιο API" είναι ότι τα μέσα για τη διασύνδεσή του είναι ομοιόμορφα διαθέσιμα βασίζονται αποκλειστικά σε πρότυπα δοκιμάζονται για συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα από αξιόπιστα τρίτα μέρη και τέλος υπάρχουν καθορισμένα, δίκαια εφαρμοσμένα, επιχειρηματικά και νομικά πλαίσια για την χρήση του API. Διαπιστώσεις - Τεχνολογίας Θεμέλιο της διαλειτουργικότητας θα πρέπει να είναι μια εναρμονισμένη αρχιτεκτονική με βάση τα Δημόσια ΑΡΙs Δημόσια APIs ως βασικός αγωγός της διαλειτουργικότητας Τα Δημόσια ΑΡΙs θα πρέπει να επιτρέπουν την πρόσβαση σε δεδομένα και έγγραφα σε κλινικά και οικονομικά δεδομένα σύμφωνα και με τις σύγχρονες αρχές του διαδικτύου Πιστοποίηση των Δημόσιων APIs Προτάσεις - Τεχνολογίας To κράτος θα πρέπει να δίνει κίνητρα στην αγορά. Θα πρέπει να παρακολουθεί δυναμικά

A Strategic Perspective For e-Health in Greece

A Strategic Perspective For e-Health in Greece 3η Συνάντηση του Ελληνικού Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας  Αθήνα, 30-09-2014 και 01-10-2014, Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ Hellenic Health Informatics Association 3rd Ecosystem 300914 from George Kakoulidis
Το Παρόν της Διαλειτουργικότητας στον Τομέα της Υγείας eHealth IT 04/19 Παρουσίαση Διαπιστώσεις - Στρατηγική ς Η διαλειτουργικότητα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα δεδομένου ότι αφορά τους ανθρώπους και την διαχείριση της πληροφορίας. Δεν είναι πρόβλημα τεχνολογίας , είναι πρόβλημα μεταξύ ανθρώπων και πρόβλημα διαχείρισης της πληροφορίας .  Ετησίως οι δημόσιες επενδύσεις στην Ψηφιακή Υγεία είναι κοντά στο 1 ,6 τ οις χιλίοις   (‰) πέρίπου 15 M € τη Δημόσιας Δαπάνης Υγείας που ανέρχεται στα 9 δισ. € Η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται ως ένας « πολλαπλασιαστής ισχύος» εν όψει του περιορισμένου  δυναμικού & πόρων του συστήματος υγείας μας. (τριπλασιασμός των επενδύσεων στα 48 Μ€ ετησίως μπορεί να συνεισφέρει με έναν πολλαπλασιαστή μείωσης τουλάχιστον 4% των δαπανών υγείας ήτοι πάνω από 360Μ€ και μετατόπιση του προφίλ υγείας των πολιτών προς την πρόληψη & πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) Διαπιστώσεις - Τεχνολογίας Θεμέλιο της διαλειτουργικότητας θα πρέπει να είναι